Over stilte…

Op 24, 25 en 26 mei 2024 organiseert KUNZTHUIZ een groepstentoonstelling met het thema “SILENCE”.
Kunstenaars kunnen hun kandidatuur voor deelname aan de tentoonstelling indienen tot en met 31 december 2024.
Alle info hierover vind je hier: https://kunzthuiz.be/open-call-voor-kunstenaars-for-artists/

Ter inspiratie nog het onderstaande:

Stilte in de kunst is een fascinerend onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van kunstenaars en critici over de hele wereld. Het concept van stilte in de kunst kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd, van de afwezigheid van geluid tot de afwezigheid van beweging.

Een van de meest bekende vormen van stilte in de kunst is mime, ook wel bekend als de ‘kunst van de stilte’. Mime is een theatervorm waarin acteurs een situatie of verhaal zonder spraak uitbeelden, maar met alleen handen, mimiek en lichaamstaal ².

Een andere vorm van stilte in de kunst is te vinden in schilderijen. Een schilderij is stil in zichzelf, en kan een gevoel van rust en sereniteit oproepen bij de kijker. Bijvoorbeeld, in het werk van Khnopff vraagt het schilderij van zijn zus Marguerite om stilte, haar zachte, dromerige blik die naar het onbestemde kijkt, het gebruik van de zachte kleuren…

Stilte in de kunst kan ook worden geïnterpreteerd als de afwezigheid van beweging. In de werken van Luc Tuymans, Richard Long en Otto Dix wordt stilte bereikt door de afwezigheid van beweging in de afgebeelde scènes ¹.

Nog een vorm van stilte in de kunst is te vinden in de muziek. In de muziek kan stilte worden gebruikt om spanning op te bouwen en emoties over te brengen. Bijvoorbeeld, in het nummer “4’33” van John Cage, bestaat het hele stuk uit stilte, waardoor de luisteraar zich bewust wordt van de geluiden om hen heen.

Kortom, stilte in de kunst is een veelzijdig en fascinerend onderwerp dat op verschillende manieren kan worden geïnterpreteerd. Of het nu gaat om mime, schilderijen of andere vormen van kunst, stilte kan een krachtig hulpmiddel zijn om emoties en gevoelens over te brengen.

(1) Mime: kunst van de stilte | Kunst en Cultuur: Diversen. https://kunst-en-cultuur.infonu.nl/diversen/34804-mime-kunst-van-de-stilte.html.

(2) lezing STILTE IN DE KUNST | Caminart. https://caminart.be/nl/lezing-stilte-in-de-kunst.

(3) Lezing: De kunst van stilte – stilte in de kunst – Facebook. https://www.facebook.com/events/771166744399011/.

(4) Stilte in de kunst – stiltebeleving. https://www.stiltebeleving.be/stilte-in-de-kunst/.