“Fragile” een terugblik… en een blik in de toekomst.

Groepstentoonstelling “Fragile” – een terugblik en een blik in de toekomst.

            Ondertussen is het een week geleden dat we onze 5de groepstentoonstelling met een goed gevoel afsloten. We mochten weer een 700 tal bezoekers verwelkomen, we hadden fijne gesprekken en er werden weer werken verkocht. Het enthousiasme van de deelnemende kunstenaars gaf ons een warm gevoel en de ‘goesting’ om snel te beginnen aan de voorbereiding van een nieuwe tentoonstelling met alweer een uitdagend thema.

Het prachtige Poortgebouw zal ons, meer dan waarschijnlijk, niet meer verwelkomen voor een 6de tentoonstelling.

Maar hoe ziet de toekomst eruit ? Zoals gezegd tijdens de vernissage zijn er wel wat veranderingen op til en daarmee gepaard ook onzekerheden die opduiken aan de horizon. Het prachtige Poortgebouw zal ons, meer dan waarschijnlijk, niet meer verwelkomen voor een 6de tentoonstelling. Door een overname van het domein en al haar gebouwen zal er het komende jaar, door erfpachter Herita, een herbestemming van de gebouwen worden bekeken. Er worden verbouwingen en vernieuwingen gepland zodat de abdijsite een nieuw elan krijgt en daarmee nieuwe bezoekers aantrekt.

Dat alles is natuurlijk enkel maar toe te juichen maar wat betekent dit nu voor Kunzthuiz ?

              Wij vernamen het nieuws al enkele maanden geleden maar toen waren alle plannen nog zeer vaag. Nu, met de aanstelling van de nieuwe directeur zijn de plannen al heel wat concreter en kregen wij afgelopen maandag wat meer tekst en uitleg. In ieder geval is Kunzthuiz meer dan welkom om volgend jaar een nieuwe tentoonstelling te organiseren.
Het is echter nog onduidelijk in welk pand dit zal doorgaan. De kans dat het opnieuw het Poortgebouw wordt is echter bijzonder klein.

…maar laten we even met de voeten op de grond blijven. Niets is op dit moment zeker.

Uitwijken naar het voormalige klooster is een optie en we hebben het gebouw ook al kunnen bekijken. Christine en ik werden meteen enthousiast over de mogelijkheden. We zouden nog meer kunstenaars kunnen ontvangen en de tentoonstelling over twee weekends kunnen laten lopen… maar laten we even met de voeten op de grond blijven. Niets is op dit moment zeker. Over enkele weken zullen we allicht meer weten en we duimen dat het allemaal in orde komt zodat we volgend jaar een nog prestigieuzere tentoonstelling kunnen bouwen en we nog meer kunstenaars een kans kunnen geven. Want daar draait het bij Kunzthuiz toch om.

We houden je zeker op de hoogte in toekomstige nieuwsbrieven.